Laugets Historie

”For 259 år siden blev urmagerne som håndværk endelig fri for bønhaser og fuskere, da kong Friderich den femte allernaastigst udi vores kongelige residentz stad Kjøbenhavn gav urmagerne lavsartikler, så man kunne danne Uhrmagerlauget 18. juli 1755 i Kjøbenhavn.”

Den første oldermand, som blev valgt, var N. E. Ziegenhirt. 31 oldermænd har gennem de 259 år varetaget urmagermesternes interesse i nærings- og håndværkslivet. Også lærlingenes oplæring i samarbejde med den senere oprettede urmagerskole var et laugsarbejde.

Forsiden af laugsartiklerne fra 1755, der pompøst indledes med ordene: Vi Friderich den femte, af Guds naade, Konge til Danmark og Norge, de Venders og Gothers, Hertug udi Slesvig Holsteen, stormarn og Dytmersken, Greve udi Oldenborg og Delmenhorst, gøres aller vitterligt …”

Oldermanden bærer oldermandskæden. Hovedmotivet i kæden er laugets segl, besat med den galende hane. I laugets segl er indbygget en sølvbog, hvor navnene på laugets oldermænd er indgraveret. Der er også fakler, timeglas og stjernetegn i kæden, der slutter med 12 led, som er brugt i tidsmålingen.

Kendte danske urmagere: Urban Jürgensen 1773, fremstillede mange håndlavede lommeure. Jens Olsen 1872-1945, hans verdensur blev i 1955 sat i gang af Kong Frederik den niende på Københavns Rådhus. Søren Andersen blev i 2002 hædret med Tycho Brahe Medaljen for at restaurere astronomiske ure, Ole Rømers planetarium, Den Gottorpske himmelglobus på Frederiksborg Slot og Jens Olsens verdensur.